Σάββατο 26 Απριλίου 2008

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ "Η ΠΙΝΔΟΣ"


Το 1971 ιδρύθηκε ο Λαογραφίκος χορευτίκος όμιλος Καλαρρύτες. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μουσικοχορευτικές παραστάσεις και συμμετοχές του χορευτικού τμήματος σε μεγάλα διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ. Στις δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται αναπαραστάσεις παραδοσιακών εθίμων και δραστηριοτήτων του χωριού, καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής των Καλαρρυτών. Για τους ίδιους λόγους, αλλά και για την ενημέρωση των απανταχού Καλαρρυτινών, εκδίδουμε από το 1985 την τριμηνιαία πολιτιστική εφημερίδα «Καλαρρυτιώτικα Νέα».
Ο Σύνδεσμος έχει επίσης ιδρύσει το Πνευματικό Κέντρο Καλαρρυτών, το κτήριο του οποίου διαθέτει μεγάλη αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων. Εκεί λαμβάνουν χώρα οι πρόβες του χορευτικού ομίλου, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και οι συνεδριάσεις του Συνδέσμου. Η πλούσια βιβλιοθήκη, το ανεκτίμητο φωτογραφικό αρχείο και η ιματιοθήκη παραδοσιακών στολών από τους Καλαρρύτες και όλη την Ελλάδα φιλοξενούνται στο κληροδότημα Δημητρίου και Χαρίκλειας Κωσταδήμα, στο κέντρο των Ιωαννίνων, όπου στεγάζονται και τα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου.


Ο Σύνδεσμος διαθέτει εκτεταμένη συλλογή από κοσμήματα, στολές, υφαντά, εργαλεία, οικιακά σκεύη, παλαιές φωτογραφίες και άλλα δείγματα της Καλαρρυτιώτικης αργυροχρυσοχοΐας, υφαντικής και της καθημερινής ζωής. Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στο οποίο θα εκτίθεται όλο αυτό το υλικό με τρόπο που να το καθιστά προσιτό στο ευρύ κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: